Tips om sneller in slaap te vallen

Ken je dat gevoel dat je wel moe bent, maar door alle rondrazende gedachten de slaap niet kan vatten? Je geest is dan continu bezig met nadenken over wat je nog allemaal moet doen morgen, of wat je verkeerd hebt gedaan die dag, enzovoort. Hierdoor blijft onze geest actief en komen we niet tot rust. Het helpt wel dégelijk om je geest af te leiden en hem op iets anders te laten focussen, zodat je opnieuw rust vindt. Hier vind je alvast enkele tips om sneller in slaap te vallen.

Je kan je gedachten op de volgende 5 manieren afleiden om opnieuw te ontspannen en met deze tips zal je dus sneller in slaap vallen:

  • Sleepcasts
  • Soundscapes
  • 45 min bodyscan (slaapverwekkend én een goede oefening om te leren voelen)
  • ASMR
  • Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan

Tip 1 om sneller in slaap te vallen: sleepcasts

Sleepcasts zijn eigenlijk een mooi verwoord synoniem voor een verhaaltje voor het slapengaan (maar zeg nu zelf: sleepcast klinkt heel wat volwassener 😉 ). Via de app Headspace heb je toegang tot verschillende rustgevende verhalen, zoals een rondleiding bij een antiquair, de belevenissen in een bos en de nachtelijke avonturen in een wasserette. Ze duren telkens 20-30 minuten.

Men start altijd met een winddown-oefening van enkele minuten om je lichaam tot rust te brengen. Daarna gaat het erom dat je het verhaal visualiseert en voor je ziet wat ze vertellen. Door hierop te focussen, vergeet je die ronddwalende gedachten en val je makkelijker in slaap. Ik ben reeds verschillende keren in slaap gevallen terwijl zo’n sleepcast nog aan het afspelen was. Zeker eentje om uit te proberen dus!

Sneller slapen door soundscapes

In hetzelfde genre vind je ook soundscapes terug, waarbij er zich een rustgevend geluid afspeelt, zodat je rustig in slaap valt. Enkele voorbeelden zijn het geluid van een krakend vuur (waardoor je je helemaal aan het kamperen waant) of van de oceaan (sunny beaches, here I come!). Doordat je je focust op het geluid, vergeet je je piekergedachten.

Hierbij is het telkens wel belangrijk om te focussen op wat je hoort. Anders blijf je piekeren en dient de sleepcast enkel als extra stoorzender. En wie weet krijg je met de juiste sleepcasts wel leuke dromen over paradijselijke stranden en andere avonturen? 😉

In de headspace app vind je zowel sleepcasts als soundscapes die je volledig tot rust helpen brengen

Sneller in slaap vallen door de bodyscan

Wanneer je een 8 weken mindfullness training hebt gevolgd bij Edel Maex of David DeWulf, beide pioniers in hun vak, ken je ongetwijfeld de bodyscan. Hierbij lig je neer en scan je je lichaam op wat je juist voelt op die bepaalde plek. De uitgebreide bodyscan duurt 45 minuten en zorgt ervoor dat je gedachten helemaal focussen op je lichaam en je gevoel.

Piekergedachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon omdat je met iets anders bezig bent (en meteen ook je lichaam leert kennen). Eigenlijk is de bodyscan een oefening die je bij volledig bewustzijn moet uitvoeren, maar velen vallen hiervan in slaap, zelfs midden op de dag (been there, done that!). Niet iedereen kan zich de hele 45 minuten even goed focussen, maar oefening baart kunst zeggen ze toch? 😉

Sneller slapen dankzij ASMR

ASMR (ik ga je niet vervelen met de volledige naam) is een techniek waarbij je lichaam tot rust kan komen. Je kijkt en luistert hierbij naar een ASMR video waarin men specifieke, rustgevende geluiden maakt. Dit kan bijvoorbeeld het ritselen van papier, het kammen met een borstel, zacht getik of krakende geluiden zijn. Tegelijk fluistert men afwisselend in elk oor en dit geeft sommige mensen een rustgevend gevoel. Er zijn tal van ASMR video’s te vinden op YouTube.

De rustgevende geluiden geven je brein een link naar je kindertijd, bv wanneer je moeder je haar kamt, wanneer ze zachtjes tegen je spreekt,… Dat roept tal van hormonen op zoals oxytocine en serotonine, die zowel ontspannend als slaapverwekkend werken. Hierdoor krijg je een tintelend gevoel tussen je achterhoofd en je nek (dit noemen ze een braingasm) en val je makkelijker in slaap.

Ik voel deze tintelingen ook effectief in mijn achterhoofd, en dit zorgt ervoor dat mijn ogen langzaamaan toevallen. Nog voor het eind van de video (ongeveer 20-30 min) val ik in slaap. Het is belangrijk dat je een hoofdtelefoon opzet of oortjes insteekt want de opname is speciaal zo ontwikkeld dat er afwisselend links en rechts in je oor wordt gefluisterd. Zonder oortjes is de ASMR video dan ook veel minder effectief. De moeite om uit te proberen dus voor lastige inslapers!

De laatste tip om sneller te slapen: ontspanningsoefeningen

Vaak is je lichaam nog helemaal in stress en giert er nog wat adrenaline door je lijf, voordat je wil gaan slapen. Je bent dan in je hoofd nog met verschillende zaken bezig, of je was effectief nog vanalles in orde aan het brengen net voor je ging slapen. Aangezien je dan nog helemaal in een actieve modus zit, is het heel moeilijk om in slaap te vallen. Het is dan ook essentieel dat je eerst tot rust komt.

Een mogelijke manier om dit te doen, is door middel van ontspanningsoefeningen voor het slapengaan. Net zoals bij de bodyscan, zal je hierbij je hele lichaam afgaan. Probeer dit zeker uit via onderstaande video.

Terwijl bij de 45 min bodyscan de focus ligt op je lichaam leren aanvoelen, zal je bij deze ontspanningsoefeningen gevraagd worden om telkens te focussen op een specifiek lichaamsdeel en dit te ontspannen. Door onder begeleiding je lichaam stuk per stuk helemaal af te gaan, word je vanzelf rustiger en val je makkelijker in slaap. Works like a charm! 😉

Hebben bovenstaande tips om sneller in slaap te vallen geholpen? Laat het hieronder zeker weten. Bekijk gerust ook de andere 5 tips uit een vorige blogpost. Slaapwel!

Wil jij ook sneller herstellen van je burn-out?

Wist je dat er verschillende therapieën en behandelingen bestaan waardoor je sneller en diepgaand kan herstellen van je burn-out? Je vind een volledig overzicht met maar liefst + 44 therapieën en behandelingen in deze cursus. Omdat ik alle lotgenoten graag een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke periode, vind je in deze mini-gids alvast 3 therapieën en behandelingen waar je vandaag al gratis en van thuis uit mee kan starten. Want ook jij verdient een spoedig herstel!

burn-out voor gevorderden cursus