Tips om beter te slapen

We kennen allemaal het belang van slaap, het is namelijk de natuurlijke manier van je lichaam om te herstellen en je stresshormonen tot rust te brengen. Als je niet kwaliteitsvol of onvoldoende slaapt, dan heeft dit een destructief effect op je lichaam (emotioneel, gefrustreerd, kort lontje,… we’ve all been there). Zeker wanneer je een burn-out hebt, is slaap enórm belangrijk.

Naast de algemeen bekende tips om beter te slapen, heb ik ook 10 buitengewone, en vaak onbekende, hulpmiddelen gevonden die je op een avond sneller in dromenland krijgen. Deze deel ik graag met je zodat jij hopelijk ook sneller je one-way ticket daarnaartoe in handen hebt.

De eerste 5 tips om beter te slapen deel ik hier al graag met je:

  • Melatonine
  • Valeriaan
  • Autogene training
  • White noise en pink noise
  • TRE

In een volgend artikel vind je de volgende 5 tips om sneller in slaap te vallen.

Tip 1 om beter te slapen: begrijp de werking van melatonine

Melatonine is het hormoon dat instaat voor je dag- en nachtritme. Als het ‘s nachts donker wordt, bereidt dit hormoon je lichaam voor op de nacht en op de slaap. Zo zal het je ook wakker maken, wanneer het ‘s morgens licht wordt. Daarom wordt het gebruik van schermen (gsm, tv,…) ook afgeraden vanaf minstens 1u voor het slapengaan. Deze produceren namelijk een blauw licht, dat je melatonine productie afremt en dat je lichaam wakker maakt, terwijl het zich eigenlijk zou moeten voorbereiden op de slaap.

Wanneer je echter met zware slaapproblemen kampt bij een burn-out, kan het een optie zijn om extra melatonine in te nemen om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om in slaap te vallen. Dit wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij een jetlag, om opnieuw in een natuurlijk ritme te komen.

Zo is Sleepyl (met melatonine) vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Door 1u voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, zal je sneller in slaap vallen en een meer kwalitatieve slaap hebben. Bekijk dit voor de zekerheid eerst even samen met de huisarts. Ik wens je alvast een goede nacht! 😉

Sneller slapen door valeriaan

Slaappillen zijn echt te vermijden door hun verslavende werking, tenzij je slechts enkele uren per nacht slaapt. Er bestaan echter wél natuurlijke slaapmiddelen zónder verslavend effect. Hierbij worden vaak middelen met valeriaan aanbevolen, wat een goede tip is om beter te slapen.

Ik heb zelf sedistress sleep (met valeriaan extracten) voorgeschreven gekregen en uitgeprobeerd. Je neemt elke avond een half uur voor het slapengaan een capsule in. De eerste nachten dat ik dit uitprobeerde, merkte ik effectief een kalmerend effect dat het inslapen vergemakkelijkt. Ondanks dat het effect kan afnemen over de tijd, hielp het me in het begin zeker om de slaap te vatten. Vraag wel steeds even na bij je huisarts of je dit mag innemen. Happy sleeping time! 😉

Sneller slapen door autogene training

Door middel van enkele eenvoudige zinnen te herhalen en te focussen op een bijhorend ontspannen gevoel, kan je je lichaam conditioneren om te ontspannen. Zo word je begeleidt om je ledematen zwaar en warm te laten aanvoelen, wat beide zorgt voor ontspanning.

Door dit regelmatig te trainen, kom je sneller tot rust en val je in slaap. Concreet worden er verschillende malen na elkaar uitspraken als ‘mijn linkerarm voelt zwaar’ gedaan. Doordat je je op dat moment focust op een zwaar gevoel in je linkerarm, conditioneer je je lichaam om sneller te ontspannen.

Zo merkte ik na enkele dagen trainen dat ik sneller dat gevoel van een zwaar gewicht of van warmte kan oproepen. Je moet echter deze training regelmatig doen en volhouden, wil je het juiste effect gewaarworden. Dus voor de volhouders out there: veel slaapplezier! 😉

Beter slapen door ‘white noise’ en ‘pink noise‘

Vroeger zag je waarschijnlijk al wel eens een witte ruis op je tv-scherm wanneer deze niet meer goed werkte. Dit ging vaak gepaard met een vervelend monotoon geluid. Laat het nu net zoiets gelijkaardig zijn dat je kan helpen om beter te slapen. Enkele varianten hiervan, nl. White Noise en Pink Noise zorgen voor een ontspannend effect doordat ze de juiste synchronisatie hebben met hersengolven.

Op YouTube vind je verschillende video’s die 10 uur lang zulk geluid uitzenden. Door dit de hele nacht op te laten staan, zal je slaapkwaliteit dan ook sterk verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de respondenten een diepere, meer kwaliteitsvolle slaap had. Zeker eentje om uit te proberen dus! Vergeet dan wel niet je gsm in je oplader te steken. 😉

Sneller slapen door TRE

Tension and trauma releasing excercises. Deze reeks van 7 oefeningen zorgt ervoor dat je lichaam op een natuurlijke manier spierspanning loslaat. Je lichaam laat namelijk spanning los door te trillen. Denk hierbij aan het trillen van je handen bij het geven van een belangrijke presentatie of wanneer je een accident hebt meegemaakt, trilt je hele lichaam om de spanning los te laten.

Door 3 à 4 keer per week deze reeks oefeningen uit te voeren, merkte ik een héél groot verschil bij het inslapen. Er waren namelijk zo goed als géén ronddwalende gedachten meer (echt waar!), waardoor ik veel makkelijker kon inslapen. De rust in mijn hoofd keerde terug.

Door de spanning en stress fysiek uit je lichaam te halen, creëer je veel meer innerlijke rust waardoor je makkelijker in slaap zal vallen en niet meer continu in een alerte toestand zit. Naarmate ik de oefeningen minder frequent deed, kwamen er terug allerlei gedachten. Geen echt permanent wondermiddel dus, maar zeker een aanrader om structureel je slaapproblemen aan te pakken.

Zo, dit waren de eerste 5 tips om beter te slapen. In een volgend blogbericht deel ik er nog enkele tips om beter te slapen met je, dus stay tuned! Laat hieronder gerust een berichtje achter of bovenstaande tips je al geholpen hebben.

Wil je sneller herstellen van je burn-out?

Wist je dat er verschillende therapieën en behandelingen bestaan waardoor je sneller en diepgaand kan herstellen van je burn-out? Je vind een volledig overzicht met maar liefst + 44 therapieën en behandelingen in deze cursus. Omdat ik alle lotgenoten graag een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke periode, vind je in deze mini-gids alvast 3 therapieën en behandelingen waar je vandaag al gratis en van thuis uit mee kan starten. Want ook jij verdient een spoedig herstel!

burn-out voor gevorderden cursus