Hoe voelt een burn-out?

Menig burn-out’er heeft het waarschijnlijk al vaak meegemaakt dat men vraagt hoe een burn-out nu juist voelt. Het stoot vaak op veel onbegrip wanneer men dit uitlegt. Want hoe leg je zo’n leven van weinig energie nu uit aan de mensen om je heen? Hier bedacht men een goed concept voor: de lepeltjestheorie.

Hoe voelt een burn-out: de lepeltjestheorie

Als men je nu vraagt hoe een burn-out voelt, heb je een tool om dit uit te leggen. Je start je uitleg door een 10-tal lepels bij jou te nemen voor de uitleg. Dat mogen soeplepels of theelepels zijn, dat maakt op zich niet zo veel uit. Deze lepels geef je dan aan je vriend(in) en hierbij zeg je “Proficiat! Je hebt nu een burn-out!”

Elk van de lepels vertegenwoordigen een individuele hoeveelheid energie dat je uitgeeft per activiteit wanneer je opgebrand bent. De hele bundel tezamen vertegenwoordigt dus je hele energievoorraad waar je een hele dag mee rond moet komen. Door het tastbaar maken van de hoeveelheid energie onder de vorm van lepels, zal men beter kunnen begrijpen waarom jij hier zuinig mee om moet gaan.

Ze zullen zien dat je energie niet oneindig is en dat je bewust moet kiezen waaraan je dit uitgeeft. Het geeft ze een kans om met je mee te voelen en te beseffen dat je de hele dag door keuzes moet maken en hoe moeilijk dat wel niet is.

Hoe leg je het uit?

Leg uit dat een burn-out aanvoelt alsof dat deze 10 lepels de energievoorraad zijn om een dag door te komen. Iemand zonder energieproblemen, heeft er bij wijze van spreke oneindig veel ter beschikking, maar je vriend(in) zal het hiermee moeten doen.

Vraag aan je conversatiepartner om een vrije dag te beschrijven waarop hij kan doen wat hij wil en hij niet moet werken. Overloop samen gedetailleerd het verloop van de dag en neem stelselmatig lepels van de stapel weg naarmate hij een deel van zijn energie opgebruikt.

Begin daarbij bijvoorbeeld met hoe hij geslapen heeft. Niet goed geslapen? Lepel weg. Douchen en aankleden kan ook weer een weggenomen lepel zijn. Alsook de tafel zetten, eten maken, de tafel afruimen,… Zo blijven er nog maar weinig lepels over voor echte leuke dingen te doen.

Vergeet daarnaast ook geen rustpauzes in te plannen, want deze zijn ook essentieel gedurende je dag. Als er dus te veel lepels na elkaar worden uitgegeven, leg je uit dat hij nu écht moet rusten om bij te laden. Bij echt een zware activiteit, kan je zelfs eens 2 lepels wegnemen voor het dramatische effect ;).

Wanneer je je burn-out zo uitlegt, met een eindige hoeveelheid energie die je over de hele dag moet verdelen, en die je kundig moet afwegen bij alles wat je doet, snappen mensen beter waarom je soms moet afzeggen en hebben ze hopelijk meer begrip voor je situatie. Succes!

Wil jij sneller herstellen van je burn-out?

Wist je dat er verschillende therapieën en behandelingen bestaan waardoor je sneller en diepgaand kan herstellen van je burn-out? Je vind een volledig overzicht met maar liefst + 44 therapieën en behandelingen in deze cursus. Omdat ik alle lotgenoten graag een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke periode, vind je in deze mini-gids alvast 3 therapieën en behandelingen waar je vandaag al gratis en van thuis uit mee kan starten. Want ook jij verdient een spoedig herstel!

burn-out voor gevorderden cursus