Sociaal contact tijdens een burn-out

Afhankelijk waar je staat in je herstelproces van je burn-out, zal je meer of minder nood hebben aan sociaal contact. Dit is heel normaal. Wanneer je in een soort overlevingsmodus zit, zal je eerste gedachte niet zijn om de laatste nieuwtjes van verre vrienden te weten te komen. Zo bestaan er enkele concentrische cirkels die aangeven aan welke mate van sociaal contact je behoefte hebt, in relatie tot je energie op dat moment.

Sociaal contact tijdens een burn-out

Wanneer je nét de diagnose van burn-out hebt gekregen en wanneer je energie zich op een absoluut dieptepunt bevindt, zal je véél minder nood hebben aan sociaal contact. Naarmate je burn-out vordert, komt er weer meer mentale ruimte vrij om met anderen te connecteren. Je zal dus evolueren van de binnenste cirkel naar buiten. Je zal telkens de tijd nodig hebben om je aan te passen aan een volgende sociale laag. Eens je je stabiel genoeg voelt, zal je vanzelf voelen dat je terug meer sociaal engagement aankan.

Deze sociale cirkels zien er zo uit:

Je mate van burn-out bepaalt vaak je verlangen naar contact met je omgeving.

Géén sociaal contact

Wanneer je energetisch vollédig uitgeput bent, zal je je meestal terugtrekken op jezelf. Wanneer je echt volledig opgebrand bent, dan zit je op dat moment in een soort overlevingsmodus; het is even niet meer leven, maar óverleven. Je kan mentaal en fysiek weinig tot géén mensen rondom je verdragen.

Doormiddel van te veel prikkels, goedbedoelde vragen of ander contact geraak je enkel maar gefrustreerd. Je trekt je terug op jezelf en dat is helemaal prima. Jíj bent nu even alles wat je nodig hebt. Je hebt zo weinig energie dat je dit enkel maar in jezelf kan steken, en nog niet in je omgeving. Geef duidelijk aan anderen aan dat dit niet aan hen ligt, maar dat je lichaam dit in deze fase nu eenmaal nodig heeft.

Gezin en hechte vrienden

De volgende cirkel is die van gezin en hechte vrienden. Wanneer je herstelproces vordert, zal je je sociaal contact kúnnen (en soms ook wíllen) uitbreiden naar de mensen die het dichtst bij jou staan. Uitgebreide babbels hoeven dit niet noodzakelijk te zijn, maar iets van licht sociaal contact kan zeker wel goed doen. De mens is nu eenmaal een sociaal wezen en zoekt elkaar ook op. Sociaal contact is goed voor je herstel omdat dit de aanmaak van endorfine bevordert, wat het cortisolniveau verlaagt.

Uitgebreidere vriendenkring

De derde cirkel bestaat uit de uitgebreidere vriendenkring. Wanneer je nóg verder vordert in je herstel, durf je al meer contact leggen met vrienden die je al even niet meer hebt gezien. Je merkt dat je stilaan mentaal meer ruimte krijgt om je hiervoor open te stellen. De interesse in sociaal contact is er terug.

Sociale media en werk

De buitenste cirkel is deze van sociale media en werk. Dit is de meest ruime sociale cirkel, die ook kennissen omvat. Terwijl hier voordien nog geen mentale ruime/interesse voor was, lukt het je beter en beter om hier terug aandacht voor te hebben. Sociale media bijhouden leek voordien een gigantische opgave, terwijl dit nu al veel beter lukt.

Daarnaast begin je ook uit te kijken naar lichte werkgerelateerde activiteiten, zoals een drink met enkele leuke collega’s enzovoort. Pas als je stabiel in deze cirkel bent, is het aangeraden om stappen te zetten richting werk.

Doorheen je burn-out herstelproces zal je merken dat de cirkels zich gaandeweg uitbreiden. Dit toont enkel aan dat je op de goede weg bent! Je hoeft ook geen schrik te hebben van een tijdelijke terugval, want ook dit hoort erbij.

Wil jij sneller herstellen van je burn-out?

Wist je dat er verschillende therapieën en behandelingen bestaan waardoor je sneller en diepgaand kan herstellen van je burn-out? Je vind een volledig overzicht met maar liefst + 44 therapieën en behandelingen in deze cursus. Omdat ik alle lotgenoten graag een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke periode, vind je in deze mini-gids alvast 3 therapieën en behandelingen waar je vandaag al gratis en van thuis uit mee kan starten. Want ook jij verdient een spoedig herstel!

burn-out voor gevorderden cursus