Verschillende soorten stress
Het woord ‘stress’ is in onze moderne maatschappij niet meer weg te denken. Het komt maar al te vaak naar boven in menig conversatie. Maar wat is stress nu eigenlijk? En wist je dat er verschillende soorten stress bestaan?
Stress is gewoon een natuurlijke reactie van ons lichaam, niet meer en niet minder. Het heeft ons in het verleden al door veel moeilijke situaties heen gebracht en zorgde ervoor dat je lichaam klaar was om met verandering om te gaan. Het geeft je een drive om iets te bereiken, stimuleert persoonlijke groei, zorgt ervoor dat je je doelen haalt en je gaat er beter van presteren.
Wanneer je echter over een langere tijdsspanne stress ervaart, resulteert dit gemakkelijk in een overspannen gevoel en zelfs in een burn-out. Graag wil ik je laten zien wat stress is, welke vormen er bestaan en hoe dit bijdraagt aan een burn-out, om je een beter begrip te geven van dit nieuwste modewoord.
Wat is stress?
Laten we eerst eens kijken naar wat stress eigenlijk is:
Stress is een hoeveelheid spanning, veroorzaakt door een fysieke, mentale of emotionele verandering
Het is dus een vorm van spanning in ons lichaam dat ons klaar maakt voor actie. Belangrijk om te begrijpen is dat dit een volledig natuurlijk en automatisch fenomeen is dat ervoor zorgt dat we op de juiste moment op scherp staan. Stress is bijvoorbeeld de fysieke reactie in je cellen dat je paraat doet staan in gevaarlijke situaties, dat zorgt voor volledige focus tijdens presenteren of dat je gaande houdt wanneer je het (onbewust) moeilijk hebt.
Stress is dus eigenlijk een natuurlijke signaalfunctie in ons lichaam dat verschillende zaken in werking zet. We krijgen niet enkel stress van grote zaken, maar zelfs een kleine schaafwond of een goede workout zet je lichaam ook al in beweging met behulp van stress. Dit is ook heel persoonlijk, want de ene persoon zal bijvoorbeeld enórm veel stress krijgen van een presentatie te geven, terwijl een andere persoon dit makkelijk af gaat en gewoon leuk vindt.

De verschillende soorten stress
Om te begrijpen wat de effecten van stress juist teweegbrengen in je lichaam, moeten we eerst nog dieper ingaan op het begrip ‘stress’. Er bestaan eigenlijk 2 verschillende soorten van stress, nl. eustress en distress, die elk hun eigen uitwerking hebben op je lichaam. Hieronder vind je beide vormen uitgebreid beschreven.
De eerste soort stress: Eustress
Eustress is positieve stress en wordt veroorzaakt als je enthousiast aan iets werkt/bezig bent. Je bent dan opgewonden en exited over wat je aan het doen bent en je bent op zo’n moment vaak in flow. Het geeft je een positieve uitdaging, dat betekenis geeft aan je leven en waardoor je motivatie en voldoening krijgt.
Eustress verwijst naar de positieve respons dat je hebt op een stressor en ontstaat wanneer wat we iets willen net iets verder buiten ons bereik ligt dan wat we hebben. Eustress is vaak van korte duur en je lichaam kan hier dan ook gemakkelijk van herstellen. Door eustress vaak te herhalen, telkens afgewisseld met een rustperiode, kan je je weerstand voor deze stressor verhogen en werken aan je conditie.
Een voorbeeld van eustress is als je een geweldig idee hebt en dit meteen wil uitwerken. Volledig enthousiast staan je zintuigen dan op scherp. Je kan meer aan en je kan beter multitasken. Je bent in flow en je voelt je goed over wat je allemaal verwezenlijkt.
De tweede soort stress: Distress
Distress daarentegen is negatieve stress en is wél schadelijk voor je. Het kóst je energie en zorgt voor verminderde prestaties. Terwijl eustress je iets alerter maakt en een gevoel van arrousal creëert, zal distress eerder zorgen voor nervositeit en een verward gevoel.
Distress is meestal niet gepland en je lichaam kan hier nog niet zo goed mee omgaan. Het zal dan ook meer tijd nodig hebben om hiervan te herstellen dan van zijn positieve tegenhanger.

Er bestaan 2 soorten distress: kwantitatieve distress en kwalitatieve distress. Hieronder leg ik beide uit.
- Kwantitatieve distress is wanneer de aaneenschakeling en opeenstapeling van gebeurtenissen je stress bezorgt, doordat je in verhouding te weinig rust inplant om te bekomen. Een overvolle agenda met allerlei (op het eerste zicht) ‘leuke’ activiteiten zoals gaan iets gaan drinken met vrienden of verschillende drukke reizen, waarbij je weinig ruimte laat voor ontspanning, zorgt uiteindelijk voor distress. Dit is vaak een verdoken vorm van stress, die ook een enorm grote veroorzaker van burn-out kan zijn. Je lichaam komt dan niet meer tot rust en je blijft in die alerte en opgewonden staat.
- Kwalitatieve distress is wanneer een bepaalde actie of gedrag je een negatief gevoel bezorgt. De belevenis an sich is negatief, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, ontslag of een inbraak. Deze bezorgen je een grote mate van negatieve stress. Wanneer dit resulteert in een trauma uit je verleden, blijft er (vaak onbewust) een hele hoop stress aan vast zitten dat je eerst moet verwerken. Een opeenstapeling van zulke trauma’s kan genoeg aanleiding geven om in een burn-out terecht te komen.
Wat je juist als distress ervaart, wordt ook sterk beïnvloed door onze ervaringen in het verleden, alsook onze opvoeding en (destructieve) gedachtenpatronen.
Stress-types en burn-out
Het is extreem belangrijk om beide stress-types af te wisselen met voldoende rust, om terug in onze normale, kalme staat te geraken. Door deze afwisseling bouw je de nodige conditie en weerstand op. Wanneer stress zich echter over een aanzienlijke periode opstapelt, zonder de afwisseling met (mentale en fysieke) rustperiodes, dan verhoogt je permanent spanningsniveau, kom je bijna niet meer tot rust en kan je in een burn-out terecht komen.
Hopelijk geeft dit een veelzijdiger beeld van stress en een beter begrip over hoe je hiermee kan omgaan.
Bron: Mijn lichaam zegt neen – Raf Frateur https://www.google.be/amp/s/www.bimushiatsu.nl/eustress-en-distress-2-vormen-van-stress/amp/
Wil jij sneller herstellen van je burn-out?
Wist je dat er verschillende therapieën en behandelingen bestaan waardoor je sneller en diepgaand kan herstellen van je burn-out? Je vind een volledig overzicht met maar liefst + 44 therapieën en behandelingen in deze cursus. Omdat ik alle lotgenoten graag een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke periode, vind je in deze mini-gids alvast 3 therapieën en behandelingen waar je vandaag al gratis en van thuis uit mee kan starten. Want ook jij verdient een spoedig herstel!
