Over mezelf en mijn Burn-out
Als energieke spring-in’t-veld had ik op 26-jarige leeftijd al een interessant leven achter de rug: mijn studies Handelsingenieur afgerond, talloze grote evenementen georganiseerd, 3 maanden gaan backpacken in Azië en een drukke job met veel verantwoordelijkheid bij een grote multinational. Ik wou álles uit het leven halen en gunde mezelf dan ook nagenoeg géén rust.
December 2018. Op zakenreis in India sloeg het noodlot – met een sloophamer – toe! Ik was gewoon op na mezelf jarenlang verder te pushen. Het ging niet meer. Ik wou enkel nog maar rusten en slapen. Véél slapen. Alleen, in een hotelkamer in India belde ik huilend mijn partner op en zei dat ik gewoon op was.
Eens thuis, ging ik meteen naar de dokter. De diagnose: een burn-out. Met alles erop en eraan: extreem vermoeid, paniekaanvallen, helemaal overprikkeld, functieverlies van mijn lichaam,… ik kon niéts meer. Van autorijden, tot de pizza in de oven steken. Vooral het eerste jaar burn-out was ongelofelijk zwaar en ik moest echt steunen op de mensen rondom mij.

Tijdens het eerste jaar in mijn burn-out ben ik op zoek gegaan naar álles wat me kon helpen: talloze zelfhulp- en informatieve boeken, ik sprak specialisten aan, wisselde ervaringen uit met lotgenoten, schuimde het internet helemaal af en ga zo maar door. Vaak kwamen de tips die ik vond op hetzelfde neer, nl. een gezonde levensstijl aanhouden zodat je zoveel mogelijk wordt ondersteund in je herstel. In praktijk kwam dit neer op wandelen, yoga, mindfullness, mediteren, genieten van de natuur, je rust vinden, positieve gedachten, goed slaappatroon aannemen, je omringen met de júiste mensen, op zoek gaan naar de oorzaken van je burn-out,…
In mijn eerste jaar burn-out volgde ik al deze tips nauwgezet op en hebben deze me stuk voor stuk geholpen. Ik ben er ook van overtuigd dat een gezonde levensstijl onmisbaar was in mijn herstel. Echter, ná mijn eerste jaar burn-out wou ik méér. Er moesten toch behandelingen bestaan die écht fysiek meer vooruitgang zouden kunnen geven, dan die dagelijkse wandeling? En er moesten toch ook mentale behandelingen zijn waardoor je bv snéller een trauma kan verwerken ipv jarenlange therapie te volgen? Ik voelde dat die dagelijkse wandeling of yoga sessie me wel goed deed, maar toch was het resultaat beperkt.
Ik besloot mijn zoektocht opnieuw te starten en ging op zoek naar alle behandelingen die écht een groot verschil maken bij een burn-out. Behandelingen die je fysiek en mentaal een heel stuk verder helpen dan enkel een gezonde levensstijl aan te houden. Behandelingen die je ongemakken verminderen, die je jezelf opnieuw leren ontdekken en die je zelfgenezend vermogen stimuleren.
Na weer verschillende maanden onderzoek had ik weer een hele hoop kennis opgedaan over welke behandelingen nu écht helpen bij een burn-out. Ik testte verschillende behandelingen zelf uit, merkte een duidelijk effect en besloot deze informatie te delen met de wereld. Wat ik had gevonden was simpelweg té waardevol om voor mezelf te houden en zou zo’n enorm verschil kunnen maken bij lotgenoten. Het zou basisinformatie moeten zijn voor elke burn-out’er én alle behandelaars. Ik gun zo veel mogelijk mensen dit overzicht van behandelingen en besloot daarom burn-out voor gevorderden op te richten.
Via deze site wil ik dan ook zoveel mogelijk lotgenoten een hart onder de riem steken en duidelijk maken dat het wel degelijk mogelijk is om opnieuw controle te nemen over je burn-out. Er bestaat – jammer genoeg – geen oplossing voor een burn-out, maar er zijn wél enkele behandelingen die je herstelproces kunnen versnellen. Er bestaat een snellere weg uit je burn-out. En die gun ik iedereen van harte!
