Mijn ervaring met burn-out

In deze eerste post, vertel ik je graag iets meer over mezelf, het ontstaan van deze blog en mijn ervaring met burn-out. Je mag altijd een reactie nalaten hieronder of bij de betreffende pagina’s. Veel leesplezier en veel moed!

In de 26 jaren die hieraan vooraf gingen, ben ik altijd een energieke, dynamische persoon geweest die alles uit het leven wou halen. Geen activiteit was voor mij te veel en talrijke vriendschappen moesten in stand gehouden worden. Een drukke job met veel reizen, dat kon er ook nog wel bij. Wist ik veel dat dit schijnbaar ideale leven plots zo drastisch kon veranderen..

Hoe is het begonnen?

December 2018. Ik was een week op businessreis in India. Ik herinner me het exacte moment nog goed. We hadden die ochtend vroeg een vlucht genomen naar een nieuwe bestemming, de hele dag intensieve gesprekken gevoerd en eenmaal aangekomen op de hotelkamer ging het licht uit. Letterlijk dan, want het enige dat ik wou doen is slapen.

Ondanks de vermoeiende dagen en de jetlag lukte het me toch niet om in slaap te vallen door de duizenden gedachten die in mijn hoofd rondraasden en vochten voor aandacht. Ik lag úren wakker en belde om 3 u ’s nachts radeloos en huilend mijn vriend op. Wat was er mis met me? Ik was gewoonweg óp.

Ik had rust nodig. Véél rust. Na mezelf jaren te zijn voorbijgelopen gaf mijn lichaam finaal aan dat het genoeg was geweest en dat ik moest luisteren naar mijn lijf. Zo gezegd zo gedaan. Langer dan anderhalf jaar heb ik afgezien. Maanden van geen energie om gesprekken te voeren, maanden van ongelukkig zijn, maanden van in de zetel te liggen en zelfs dát nog te veel moeite te vinden, maanden van overweldiging door prikkels,… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn ervaring met burn-out

Mijn ervaring met burn-out was allesbehalve gemakkelijk. Ik moest voor alles steunen op mijn gezin en mijn partner: auto rijden, fruit snijden, pizza in de oven steken,… ik kon echt niets meer (wat niet makkelijk is voor iemand die moeilijk hulp kan aanvaarden). Gaandeweg heb ik hier mee leren omgaan met vallen en opstaan.

Het heeft mijn innerlijke kracht zeker niet gebroken en ben altijd blijven zoeken naar oplossingen om uit die zware burn-out te geraken. Helaas moest ik ook keer op keer ondervinden dat de heilige graal niet bestond, door met een sceptische blik naar verschillende specialisaties te kijken (die soms durfden beweren dat hij of zij het nu eens ging oplossen).

Op zoek naar een oplossing

Nu, ik besef dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat (anders zou de uitvinder al multimiljonair zijn!), maar ik ben in mijn zoektocht wel verschillende methoden/therapieën/specialisaties tegengekomen die me wél effectief hebben geholpen om mijn burn-out aan te pakken en die een positief effect hebben gehad.

Natuurlijk heb ik ook eerst het internet (tot vervelens toe) afgeschuimd en de bibliotheek bijna leeggehaald om zo veel mogelijk tips en tricks te weten te komen over burn-out. Tot mijn ergernis kwam dit steeds op hetzelfde neer, nl. lifestyle tips zoals yoga, wandelen, mindfullness, meditatie,… Want ik dééd al die zaken al heel rigoureus, maar ik vroeg me af wat ik nu nog méér kon doen en weigerde bij de pakken te blijven zitten.

Ik had nood aan iets diepgaander, aan structurele manieren om mijn burn-out aan te pakken en niet weer aan mijn zoveelste wandeling van de dag te beginnen, want hoe gaat dat wandelingetje nu in godsnaam ervoor zorgen dat ik dit nooit meer hoef mee te maken?!

En don’t get me wrong! Die basic tips zijn broodnodig voor elke burnout’er, en zullen waarschijnlijk zelfs voldoende zijn om bij een lichte burnout hier uit te geraken. Maar als je, net zoals mijn ervaring met burn-out, gek wordt van geen controle meer te hebben over je lijf, dan wil je het diepgaander aanpakken. De vraag was enkel: hoe?!

Een overzicht

Ik vond nergens een deftig overzicht van wat ik nog allemaal kon doen, buiten de basics die ze overal naar je toe gooien. Door links en rechts rond te horen en raad te vragen kwam ik wel wat te weten en kon ik beginnen met gericht te zoeken en specialisten te contacteren voor een afspraak en behandeling. Zo probeerde ik tijdens mijn burn-out enórm veel therapieën en behandelingen uit en heb ik intussen een goed beeld gekregen over wat je allemaal kan doen om je sneller uit die burn-out te krijgen.

Ik besloot dan ook om een volledige cursus te maken met alle therapieën en behandelingen die kunnen helpen om sneller te herstellen van een burn-out. Ik geloof écht dat dit enorm veel lotgenoten kan helpen in hun herstel.

Waarom is deze blog nuttig voor jou?

  • Ik focus op een ruim en meer diepgaand kader dat verder gaat dan de basics die je overal vindt, en vertrek hieruit van mijn eigen ervaring.
  • Geen zweverig gedoe, maar down to earth en tastbare specialisaties die effectief geholpen hebben of kúnnen helpen.
  • Ik geef mijn eigen ervaring mee, zodat je weet wat je kan verwachten.

Ik heb een opsplitsing gemaakt tussen fysieke en mentale tips en tricks, omdat een ernstige burn-out effect heeft op beide. Het is dan ook mijn overtuiging dat je beide moet aanpakken om te herstellen.

In deze blog deel ik nuttige tips en tricks die je niet overal zal terugvinden en die je structureel kunnen helpen. Dergelijke adviezen heb ik immers uit ervaring ondervonden of via bepaalde specialisten te horen gekregen. Daarnaast deel ik graag herkenbare situaties voor degenen met een zware burn-out om hen moed te geven en te laten weten dat ze niet alleen zijn.

Mijn missie

  • Een overzicht bieden van alle soorten therapievormen en behandelingen die je kunnen helpen bij een burn-out
  • Je een leidraad bieden voor meer controle over je burn-out
  • Zo veel mogelijk mensen helpen die in hetzelfde schuitje zitten en steun bieden
  • Mijn ervaring delen met iedereen die er baat bij heeft

Elke persoon en elk lichaam is natuurlijk anders, met een andere voorgeschiedenis, dus wie weet zijn niet alle vermelde methoden van toepassing bij jouw energietekort. Dit kan je dan proefondervindelijk vaststellen of bespreken met een specialist in dat vakgebied.

Ik kan je enkel praktijkervaring bieden waarin ik het hele proces al eens ben doorgegaan en waardoor ik ook exact weet waar de uitdagingen liggen. Laat je dus steeds professioneel en medisch begeleiden indien je daar nood aan hebt, en beschouw deze website slechts als een vertrekpunt voor je verdere zoektocht.

Heb jij ook zoveel moeite om je energie terug te vinden?

Heb jij ook door dat dagelijkse wandelingen, yoga, mindfullness en meditatie geen structureel verschil maken in je energieniveau? Wil je nu éindelijk ontdekken wat wél werkt?

Ontvang dan alvast gratis 3 therapieën en behandelingen die ik ontdekt heb doorheen heel mijn zoektocht. Ik gun elke burn-out’er ze, want het maakt zo’n enorm verschil.

burn-out voor gevorderden cursus