Hebben millenials meer stress?

Millenials, geboren tussen 1980 en 2000, zijn een aparte generatie, opgegroeid met hun hand praktisch vastgegroeid aan hun gsm, een overload aan informatie en de luxe (of pech) dat alles enórm snel kan gaan dmv internet. Deze generatie is hierdoor nóg veel vatbaarder voor een burn-out dan vorige generaties. De cijfers gaan dan ook de hoogte in de laatste jaren.

Maar hoe komt dit nu? Wat is nu exact de oorzaak dat millenials de druk van onze samenleving niet meer aankunnen? Thijs Launchpach, auteur van onder andere het boek ‘Fokking druk’, formuleert 5 redenen waardoor millenials struggelen met hedendaagse stress.

5 redenen voor stress bij millenials

1. Millenials hebben de overtuiging meegekregen vanuit thuis dat ze zélf verantwoordelijk zijn voor al het succes en geluk in hun leven. Dit zorgt ervoor dat ze vaak hard zullen werken om iets te verwezenlijken, maar ze geven zich ook sneller de schuld als het hen niét lukt. Dit grote verantwoordelijkheid weegt zwaar op hun schouders.

2. Millenials verwachten dat ze hun doelen moeten hebben behaald vóór hun 30 jaar. Dit zet op het eerste punt nog eens een tijdsdruk erbovenop en creëert stress. Als ze voor hun 30ste niet alles bereikt hebben dat ze willen, komen er gevoelens van falen bij aan te pas.

3. Sociale media, internet, blogs,… er bestaan de laatste jaren oneindig veel platformen waarop millenials zichzelf vergelijken met hun leeftijdsgenoten. Ze kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol zij zijn in hun leven.

Deze sociale media beelden geven vaak een foutief extreem positief beeld van hun peers, waardoor ze zichzelf vergelijken met een extreem hoge standaard en dus per definitie zichzelf altijd tekort schieten. Het lijkt of ze nooit zo knap/slim/rijk/sociaal zijn als hun leeftijdsgenoten. Dit creëert een onrealistisch verwachtingspatroon van zichzelf. Vroeger waren die vergelijkingsmiddelen véél beperkter en kwam je vooral échte verhalen te horen (succes maar ook falen).

4. Doordat ze zijn opgevoed met het idee van ‘the sky is the limit’ qua jobmogelijkheden na hun studies, volgt vaak een keiharde reality check wanneer ze éffectief beginnen werken. De rooskleurige voorstelling dat alles mogelijk is en dat bij wijze van spreken de hele wereld aan je voeten ligt, blijkt toch niet helemaal te kloppen.

5. Ze zijn opgevoed met het idee ‘als jij goed je best doet, kun je alles worden wat je wil’. Ze geloven sterk in hun dromen en stellen zichzelf dan ook hoge eisen, waardoor ze veel verwachten van zichzelf. De realiteit zal er echter vaak voor zorgen dat ze falen tov hun zelfopgelegde torenhoge verwachtingen.

Het samenspel van deze 5 factoren creëert enorm veel prestatiedruk en stress, omdat ze zichzelf verantwoordelijk stellen voor hun succes en falen. Ze zullen bijgevolg sneller over hun grenzen gaan. Het ideaalbeeld dat ze van zichzelf moéten bereiken is onvoldoende realistisch en zorgt ervoor dat hun verwachtingen niet kloppen met de werkelijkheid.

Ze moeten van zichzelf steeds méér en harder en béter, want ze hebben het idee dat ze zélf verantwoordelijk zijn voor alles. Dit legt een goede basis voor stress en burn-out.

Tips tegen stress voor millenials

Als raad geeft Thijs Launspach het volgende mee aan deze millenials:

⁃ Durf je kwetsbaar op te stellen, in echt en vooral op social media. Doorbreek deze vicieuze cirkel en zorg voor een realistisch beeld van jezelf.

Zoek begeleiding (coaching) bij overgang tussen je studie en de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Dat is vaak een moeilijk moment, waar veel onzekerheid mee gepaard gaat.

Verlaag je verwachtingen. Het is oké om fouten te maken en dingen gaan meestal niet zoals je verwacht. Creëer opnieuw een realistisch verwachtingspatroon van al wat je onderneemt.

Alvast heel veel succes in deze uitdagende tijden!

Bron: Thijs launspach (YouTube video werkloos – waarom zitten zoveel millenials thuis met een burn-out)

Wil jij ook sneller herstellen van je burn-out?

Wist je dat er verschillende therapieën en behandelingen bestaan waardoor je sneller en diepgaand kan herstellen van je burn-out? Je vind een volledig overzicht met maar liefst + 44 therapieën en behandelingen in deze cursus. Omdat ik alle lotgenoten graag een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke periode, vind je in deze mini-gids alvast 3 therapieën en behandelingen waar je vandaag al gratis en van thuis uit mee kan starten. Want ook jij verdient een spoedig herstel!

burn-out voor gevorderden cursus